top of page

Alles wat je moet weten over het leven in Griekenland


Griekse vlag wappert in de wind tegen de blauwe zee en beboste heuvels, onder gedeeltelijk bewolkte hemel. Zeilboten op de achtergrond.

Ontdek Griekenland: Werken & Wonen in een Mediterraan Paradijs ☀️

Verken de schilderachtige omgeving van Athene, laat je betoveren door de fascinerende geschiedenis van Griekenland en geniet van je eerste ochtendkoffie in de gezellige cafés van Thessaloniki.

🏝 Populaire eilanden zoals Rhodos, Kreta & Corfu nodigen je uit om te dromen met hun turquoise blauwe zeeën.

🍽 Culinaire hoogstandjes & bruisende steden – proef de authentieke Griekse keuken!

🌍 Een nieuwe levensbasis? Steeds meer mensen verhuizen naar Griekenland om er (tijdelijk) te wonen & werken.


In deze gids vind je alle essentiële informatie over emigreren naar Griekenland, met een focus op jobmogelijkheden en de Griekse arbeidsmarkt.




Banen in Griekenland – Alles over de Arbeidsmarkt 💼

📍 Athene: Het economische hart van GriekenlandAls hoofdstad en thuisland van de grote filosoof Socrates, is Athene het centrum van de Griekse economie. Hier domineren zakencentra & administratieve sectoren de arbeidsmarkt.


📍 Thessaloniki: De opkomende industriestad

Ook Thessaloniki biedt volop kansen in de zakelijke en industriële sector.


📍 Toerisme: De grootste motor van de economie

🌍 20% bijdrage aan het BBP

💶 35 miljard euro aan inkomsten per jaar

🌞 Altijd bloeiende sector met veel werkgelegenheid


💡 Goed om te weten: Nederlandse en Griekse bedrijven die met Nederlandse klanten werken, zoeken vaak Nederlandstalige werknemers.


Dit maakt Griekenland een interessante bestemming voor Nederlanders die op zoek zijn naar een professioneel avontuur onder de Griekse zon! 🌊✨

bulgarien.jpg

Vacatures & Werkgelegenheid in Griekenland voor Nederlanders | Alle Informatie

Populaire industrieën in Griekenland


Een van de sterkste economische sectoren met tal van banen in Griekenland is werktuigbouwkunde, ook al behoort Griekenland niet tot de toonaangevende machinefabrikanten in Europa. De economische activiteiten hier richten zich op specifieke gebieden.

De belangrijkste sectoren in werktuigbouwkunde in Griekenland volgens het Griekse Statistische Bureau Elstat:

  • Koel- en ventilatieapparaten

  • Passagiers- en goederenliften

  • Machines voor de zuivelindustrie

  • Bakkerijmachines

  • Landbouw- en bosbouwmachines van allerlei soorten


Rondom werktuigbouwkunde is er een uitgebreide administratieve structuur waar je goede kansen hebt om banen in Griekenland te vinden.

Callcenters bloeien al jaren in Griekenland. De Grieken hebben al lang ingezien dat veel taken efficiënt kunnen worden opgelost via de telefoon. Of je nu klantadviseur, klantenservice-medewerker, callcenter-agent of groepsleider in callcenters bent - degenen die genieten van praten aan de telefoon zullen spannende banen in Griekenland vinden voor Nederlandstaligen.

Steeds meer Grieken stappen over naar de moderne werkomgeving. Het is niet altijd nodig om fysiek aanwezig te zijn op kantoor of direct op de werkplek. Griekse bedrijven hechten tegenwoordig veel belang aan werken op afstand en thuiskantooractiviteiten.


In een thuiskantoor kunnen administratieve taken, klantenwerving of vertaalwerk eenvoudig en efficiënt worden uitgevoerd, omdat het woon-werkverkeer naar de werkplek wordt geëlimineerd. Werken in een thuiskantoor is geschikt voor iedereen die zijn werkdag zelfstandig wil structureren en toch wil profiteren van de voordelen en zekerheid van een bedrijf. Digitale nomaden waarderen ook enorm het thuiskantoor. Ze werken in hotels, vakantiewoningen, op het strand of in cafés.


Bij het verhuizen naar Griekenland biedt het zonnige land een breed scala aan banen voor Nederlandstaligen in thuiskantoren. Je kunt kiezen of je liever de werkomgeving van een bedrijf met collega’s hebt om contacten te leggen, of dat je liever in alle rust thuis werkt.


Als je in Griekenland wilt werken, is de Nederlandse taal een aanzienlijk voordeel. Nederlanders en Vlamingen zijn zeer gewild in deze banen:


  • Klantenserviceagenten (klantadviseurs in de telesalessector) voor Nederlandstalige klanten zijn bijzonder welkom in Athene.

  • HR-medewerkers/rekruteringsconsulenten: Nederlandstalige HR-professionals zorgen voor Nederlandstalige medewerkers in Athene en andere bekende Griekse zakencentra.

  • Technische consultants (voornamelijk telesalesbanen in allerlei soorten technische ondersteuning).

  • Reserveringsagent voor hotels en toeristische attracties (Nederlandstalig hoofdkantoor in Athene); je beantwoordt Nederlandstalige en/of Engelstalige oproepen voor hotelreserveringen of boekingen van toeristische attracties.

  • Key accountmanager met eigen klantenbestand (ondersteuning per e-mail, telefoon en - zelden - persoonlijk). In Griekenland kun je als Nederlandstalige key accountmanager banen vinden in tal van sectoren.

  • Geschoolde arbeiders: Geschoolde arbeiders met Nederlandse en Engelse taalvaardigheden hebben goede kansen om werk te vinden in Griekenland. Vooral professionals op medisch en IT-gebied zijn dringend nodig. Ook ambachtslieden met een goede opleiding en solide professionele ervaring worden graag aangenomen.


Populaire bedrijven in Griekenland

De Griekse economie kent een diverse bedrijfscultuur. Ook internationale bedrijven hebben zich hier gevestigd. Hier zijn enkele van de grootste bedrijven in Griekenland:


  • Bank of Greece (Athene)

  • National Bank of Greece

  • Hellenic Petroleum (Athene)

  • Motor Oil (Marousi)

  • Coca Cola HBC (Marousi)

  • Marfin Investment Group (Marousi)

  • ELBO (Thessaloniki) - Voertuigindustrie

  • Kleemann Group (Kilkis) - Roltrappen en liften

  • Intracom (Athene) - Software en telecommunicatie

  • Vivartia (Athene) - Groot voedingsconglomeraat


Onder de belangrijkste internationale bedrijven in Griekenland met een hoog aannamepercentage voor Nederlandstaligen bevinden zich SAP, Deutsche Telekom, Allianz en Siemens. Daarnaast zijn tal van internationale middelgrote bedrijven actief in Griekenland, waar je goedbetaalde banen kunt vinden.

Arbeidsrechtinformatie


Het arbeidsrecht in Griekenland stemt steeds meer overeen met het algemene Europese niveau. De belangrijkste feiten geven inzicht in wat jij en je potentiële werkgever moeten overwegen als je in de toekomst in Griekenland wilt werken.


Aanwervingsproces


Bij aanvang van het dienstverband toont de werknemer een geldig identiteitsbewijs en een inschrijvingscertificaat. Dit laatste kan worden vervangen door alternatieven zoals een elektriciteitsrekening of belastingaangifte waarop de woonplaats staat aangegeven. De werkgever registreert de arbeidsrelatie bij het Griekse ministerie van Arbeid. Zowel werkgever als werknemer zijn verplicht het arbeidscontract te ondertekenen met alle relevante rechten en verplichtingen voor beide partijen.

De wettelijke proeftijd is strikt gereguleerd in Griekenland en duurt 12 maanden. Er zijn echter uitzonderingen op deze regel, vooral voor tijdelijke banen, seizoensbanen of functies in de toeristische sector.


Arbeidsovereenkomst


In tegenstelling tot gangbare stereotypen worden arbeidsovereenkomsten in Griekenland niet bezegeld met een handdruk, maar, net als in de meeste Europese landen, bevestigd door ondertekening. Om misverstanden te voorkomen, moeten de volgende elementen schriftelijk worden vastgelegd en moet het contractdocument worden ondertekend door beide partijen:

  • Partijen bij het contract

  • Locatie van de zetel/kantoor van de werkgever

  • Informatie over de werkplek

  • Functieomschrijving/aard van de activiteit

  • Start van de werkgelegenheid/duur (indien het een contract voor bepaalde tijd betreft)

  • Vakantiedagen

  • Salaris

  • Bepaling betreffende ontslagvergoeding in geval van beëindiging

  • Duur van de activiteit: Dagelijkse werktijden/Wekelijkse werktijden

  • Bedrijfsuren

  • Overurenregeling

  • Bepaling van de plaats van het werk

  • Collectieve overeenkomst

  • Service- of arbeidsovereenkomst

  • Regels voor telewerken


Wekelijkse werktijden


Wat betreft de wekelijkse werktijden sluit Griekenland aan bij de Europese standaard en ligt de gemiddelde werkweek rond de 42,8 uur, wat iets hoger is dan in Nederland. In de dagelijkse praktijk hanteren de meeste bedrijven echter een 40-urige werkweek. Wettelijk toegestaan in banen in Griekenland zijn vijf overuren per week, met een maximum van 150 overuren per jaar.


Compensatie/salarissen


Het minimumloon in Griekenland is relatief laag in vergelijking met Nederlandse normen en bedraagt momenteel ongeveer € 713 bruto per maand. Betere salarissen kunnen worden onderhandeld via collectieve arbeidsovereenkomsten of individuele afspraken. Zoals overal ter wereld, spelen onderhandelingsvaardigheden, leeftijd, bedrijfslocatie, opleiding en professionele ervaring een grote rol bij het bepalen van het salaris.

Betaalde vakantiedagen in Griekenland variëren van minimaal 20 tot maximaal 30 werkdagen, afhankelijk van factoren zoals het aantal dienstjaren, leeftijd en soms het type baan.

Jaarlijkse extra betalingen, zoals vakantie- en kerstbonussen, zijn gebruikelijk in Griekenland. Terwijl grote bedrijven vaak vakantie- en kerstbonussen verstrekken aan werknemers, worden in Griekenland doorgaans twee halve salarissen (Pasen en zomer) en een 14e salaris met Kerstmis uitbetaald.

Bij ziekte wordt het salaris gedurende één maand door de werkgever doorbetaald. Daarna neemt de sociale zekerheid het over, afhankelijk van de diensttijd, en kan deze uitkering oplopen tot 720 dagen.


Belastingen & salarissen - alles over geld


Griekenland heeft een aantrekkelijk belastingstelsel en wordt door velen gezien als een fiscaal gunstig land, waar rijke investeerders aanzienlijke belastingvoordelen kunnen behalen. Daarom kiezen veel welgestelde gepensioneerden ervoor om zich in Griekenland te vestigen.

Voor werkende expats en werknemers geldt de algemene Griekse belastingwet. De huidige inkomstenbelastingwet werd in 2014 ingevoerd onder nummer 4172/2014. Belastingen worden berekend op basis van de inkomstenbron, waarbij de volgende vier inkomstencategorieën gelden:

  1. Inkomsten uit arbeid en pensioenen

  2. Inkomsten uit kapitaalwinsten

  3. Inkomsten uit kapitaaloverdracht resulterend in waardestijging

  4. Inkomsten uit vrije beroepen of zakelijke activiteiten


Belastingen op inkomen of pensioenen in de volgende belastingschaal

Jaarlijks inkomen

belastingtarief

0 - 25.000 EUR

22%

25.001 - 42.000 EUR

32%

Meer dan 42.000 euro

42%

Belastingvrijstelling


Onder bepaalde voorwaarden verleent de Griekse staat belastingvrijstelling met een vermindering van ongeveer €2.100. Als het inkomen van een natuurlijke persoon €15.000 is en het relevante belastingbedrag €3.300 is, kan een belastingvermindering van €2.100 worden verwacht. Dit resulteert in een te betalen belastingbedrag van slechts €1.200.


Inkomsten uit bedrijfsvoering/freelance beroepen


Voor inkomsten uit bedrijfsactiviteiten of vrije beroepen tot €50.000 is een belastingtarief van 26% van toepassing. Als het inkomen hoger is dan €50.000, is het belastingtarief 33%. Nieuwkomers kunnen aanzienlijke belastingkortingen krijgen tot 50%, mits het bruto jaarinkomen van de belastingplichtige niet meer dan €10.000 bedraagt. Deze belastingverlichting geldt voor de eerste drie jaar van de uitgeoefende bedrijfsactiviteit.


CO2_Kompensation.jpg

Wij vergoeden je vlucht

Vordelen

NAT_INS_SPI_Bug_Norwegen-1920w.webp
Yogalehrer(1)-1920w.webp

Nadelen

bottom of page